Uutislistaukseen

Luterilaisten ja adventistien väliset oppikeskustelut käynnistyvät Tampereella

Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Suomen Adventtikirkko käyvät ensimmäiset oppikeskustelunsa Tampereella 25–26.1.2024. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon valtuuskuntaa johtaa piispa Matti Repo. Muut jäsenet ovat pastori Vilma Niemi, pastori Kaisa Yrjölä ja johtava asiantuntija Tomi Karttunen.  

Neuvottelujen lähtökohtana on Luterilaisen maailmanliiton ja Seitsemännen päivän adventistien keskusteluista julkaistu raportti Luterilaiset ja adventistit keskustelevatLinkki avautuu uudessa välilehdessä

”Opimme tuntemaan ja arvostamaan toisiamme. Oikaisemme ennakkoluulojamme ja vääriä käsityksiämme. Neuvottelujen myötä näemme paremmin olevamme yhdessä Kristuksen evankeliumin asialla”, kuvaa piispa Matti Repo tulevien keskustelujen merkitystä. 

Adventtikirkko on pieni kirkkokunta Suomessa

Suomen Adventtikirkko on osa kansainvälistä Seitsemännen päivän adventistienLinkki avautuu uudessa välilehdessä kirkkokuntaa, jolla on noin 22 miljoonaa jäsentä 212 maassa. Suomessa kastettuja jäseniä on reilut 4000. Nimitys ”adventisti” viittaa Kristuksen toisen tulon odotuksen painotukseen, ja nimitys ”seitsemännen päivän adventismi” puolestaan tulee siitä, että adventistit viettävät pyhäpäivänä lauantaita eli sapattia.  

Adventtikirkko luetaan yhdeksi protestanttisista kirkoista, joiden syntyyn 1500-luvun reformaatio merkittävästi vaikutti. Ensimmäiset adventistiseurakunnat rekisteröityivät Yhdysvalloissa 1860-luvulla ja Suomessa 1890-luvulla. Kirkko on jakautunut seurakuntiin ja unioneihin (esim. Suomen AdventtikirkkoLinkki avautuu uudessa välilehdessä), jotka muodostavat maailmanlaajan Adventtikirkon. Sen pääkonferenssi eli hallinnollinen keskus sijaitsee Silver Springsissä Yhdysvalloissa ja sen korkein päättävä elin on joka viides vuosi kokoontuva yleiskokous. 

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Suomen adventtikirkon välillä on vakiintunut yhteistyösuhde paikallisesti. Yhteistyötä on tehty myös Suomen Ekumeenisen Neuvoston piirissä, jonka tarkkailijajäsen Suomen Adventtikirkko on. Säännöllistä yhteydenpitoa on ollut myös vuosittaisissa kolmikantatapaamisissa Suomen vapaakristillisen neuvoston, Frikyrklig samverkanin ja Kirkkohallituksen kesken. Nyt käytävissä oppikeskusteluissa arvioidaan sitä, miten LML:n ja Seitsemännen päivän adventistien keskusteluissa esitettyjä suosituksia tulisi soveltaa Suomessa.

Kirkon viestintä

23.1.2024 12.01