Viialan kirkko

Viialan kirkko

Nordintie 3, 37830 Akaa

Viialan kirkkoon on esteetön pääsy seurakuntasalin puolelta ja tilassa on induktiosilmukka.

 

 

Viialan kirkko on ensimmäisiä sodan jälkeen rakennettuja kirkkoja Suomessa. Tiukan säännöstelyn aikana syntynyt jyrkkälappeinen kirkko on yhteisön voimannäyte. Se on lähes kokonaisuudessaan lahjoitusvaroin ja tarvikkein rakennettu.

Kirkko on paikkakunnan toinen seurakunnan jumalanpalveluskäyttöön rakennettu tila. Seurakunnan käytössä oli aikaisemmin rakennettu rukoushuone, mutta se rapistui vauhdilla ja seurakunnan koon kasvaessa tarvittiin uudet tilat . Edessä oli kaksi vaihtoehtoa: joko korjata vanha rukoushuone perusteellisesti tai rakentaa kokonaan uusi kirkkorakennus. Kirkon rakentaminen oli luonnollisesti näistä kahdesta kalliimpi ratkaisu, joten seurakunta oli kallistumassa vanhan korjaamisen kannalle. Sitten kuvaan astui Eemin Aaltonen, jonka tytär Saimi Mustakallio vaikutti paikkakunnalla. Eemil Aaltonen lupasi lahjoittaa alkupääoman, mikäli rakennettaisiin kokonaan uusi kirkko.

Muitakin lahjoituksia kirkko sai rakennusaikana ja valmistuttuaan. Kaikkien suunnitelmien valmistuttua rakennusluvan saaminen kesti tavallista kauemmin, mutta sitten alkoi tapahtua. Turun satamaan saapui Amerikan luterilaisten seurakuntien lahjoitus - sementtiä. Se oli tarkoitettu lapin kirkkojen jälleenrakennukseen, mutta siellä suunitelmat eivät olleet läheskään niin valmiita kuin Viialassa, joten sementti saapui Viialaan. Se kuitenkin meni Viiala Oy:n käyttöön, koska sementtiä ei vielä tarvittu ja se olisi mennyt pilalle. Viiala Oy puolestaan toimitti kirkolle tarpeen mukaan sementtiä sitten kun oli sen aika.

Kirkko vihittiin käyttöön maaliskuun 19. päivä 1950. Silloinen kirkkoherra Matti Koskela kuvaili vihkitilaisuutta, että kirkko oli "ahdinkoon asti täynnä väkeä".

Valaisimet ja kattokruunut lahjoitti Viialan viilatehdas ja ne ovat Orno Oy:n tuotantoa. Rouva Saimi Mustakallio lahjoitti alttarivaatetuksen ja Helmi Seppälä lahjoitti Lennard Segerstrålen maalaaman alttaritaulun "Kristus Viialan kadulla". Lisäksi monilla erikokoisilla lahjoituksilla kirkkoon saatiin mm. ehtoollisvälineet, kynttilänjalat, penkit, alttari ja saarnatuoli ja seurakuntasalin puolelle keittiöön kalusteet.

Kirkko mukailee tyylillisesti rakennusaikansa tapaa: käytännöllistä ja suoraviivaista tyyliä, joka ottaa vaikutteita keskiaikaisista pitkäkirkoista, joissa on jyrkkälappeinen katto ja kampaniili. Kirkon on suunnitellut Jaakko Tähtinen ja kirkon värisuunnittelusta vastasi taidemaalari Gabriel Engberg. Rakennusta on myöhemmin vuonna 1982 laajennettu siipirakennuksella, joka mukailee saumattomasti kirkon tyyliä.

Ensimmäiset urut kirkkoon teki Kangasalan urkutehdas. Niiden kunto kuitenkin rappeutui ja korjauskustannukset kohosivat jatkuvasti. Nykyiset urut valmistuivat vuonna 1989 Urkurakentamo Hans Heinrichin rakentamana.

Suntio

Harri Poutanen puh.040 8395 856

Tilavaraukset

Seurakuntatoimisto Puh: 040 358 3342

Esteetön kulku Esteetön kulku
Esteetön wc Esteetön wc
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
wc wc

Tapahtumat

su 5.2. klo 13.00 -14.30

Nordintie 3, 37830 Akaa

Messu

Kynttilänpäivän messussa muistetaan Jeesus-lasta, jonka vanhemmat toivat temppeliin sekä vanhaa Simeonia,joka otti lapsen käsivarsilleen ja siunasi hänet. Tervetuloa messuun!
su 12.2. klo 13.00

Nordintie 3, 37830 Akaa

Messu

Pyhän aiheena on Jumalan sanan kylvö. Jumalan sana vaikuttaa sisimmässämme salatulla tavalla. Ajallaan se kantaa hedelmää.
Lämpimästi tervetuloa sanan, rukouksen ja ehtoollisen äärelle!
su 19.2. klo 17.00 -19.00

Nordintie 3, 37830 Akaa

Entisten Nuorten Majataloilta

Tervetuloa Majataloiltaan!
ke 22.2. klo 18.00

Nordintie 3, 37830 Akaa

Messu

Paastonaika alkaa tuhkakeskiviikosta.Tunnustamme, että olemme syyllisiä Kristuksen kärsimystiehen. Iltamessussa on mahdollista ottaa tuhkaristi otsaan merkiksi katumuksesta ja parannuksesta. Tervetuloa aloittamaan paastonaika hiljentyen messussa.
su 26.2. klo 13.00

Nordintie 3, 37830 Akaa

Messu

Tervetuloa messuun!
Ensimmäisen paastonajan sunnuntain keskeinen aihe on kertomus Jeesuksen kiusaamisesta autiomaassa. Kiusaaja ei jätä rauhaan ketään nykypäivänkään ihmistä, mutta apumme on Kristus, kiusausten voittaja.
su 5.3. klo 13.00

Nordintie 3, 37830 Akaa

Messu (Kansanlähetyksen kirkkopyhä)

Jeesus paransi sairaita ja antoi syntejä anteeksi. Hän rukoili ihmisten puolesta ja he saivat avun. Tänä päivänäkin saamme luottaa Jeesuksen rakkauteen, apuun ja anteeksiantoon.

Lämpimästi tervetuloa messuun!
su 12.3. klo 13.00

Nordintie 3, 37830 Akaa

Messu

Tämän pyhän aiheena on Jeesus, Pahan vallan voittaja. Aihepiiriltään tämä sunnuntai liittyy ensimmäiseen paastonajan sunnuntaihin. Se panee ihmisen miettimään, kenen puolella hän on.
Tervetuloa messuun sanan ja sakramentin äärelle!