Viialan kirkko

Viialan kirkko

Nordintie 3, 37830 Akaa

Viialan kirkkoon on esteetön pääsy seurakuntasalin puolelta ja tilassa on induktiosilmukka.

 

 

Viialan kirkko on ensimmäisiä sodan jälkeen rakennettuja kirkkoja Suomessa. Tiukan säännöstelyn aikana syntynyt jyrkkälappeinen kirkko on yhteisön voimannäyte. Se on lähes kokonaisuudessaan lahjoitusvaroin ja tarvikkein rakennettu.

Kirkko on paikkakunnan toinen seurakunnan jumalanpalveluskäyttöön rakennettu tila. Seurakunnan käytössä oli aikaisemmin rakennettu rukoushuone, mutta se rapistui vauhdilla ja seurakunnan koon kasvaessa tarvittiin uudet tilat . Edessä oli kaksi vaihtoehtoa: joko korjata vanha rukoushuone perusteellisesti tai rakentaa kokonaan uusi kirkkorakennus. Kirkon rakentaminen oli luonnollisesti näistä kahdesta kalliimpi ratkaisu, joten seurakunta oli kallistumassa vanhan korjaamisen kannalle. Sitten kuvaan astui Eemin Aaltonen, jonka tytär Saimi Mustakallio vaikutti paikkakunnalla. Eemil Aaltonen lupasi lahjoittaa alkupääoman, mikäli rakennettaisiin kokonaan uusi kirkko.

Muitakin lahjoituksia kirkko sai rakennusaikana ja valmistuttuaan. Kaikkien suunnitelmien valmistuttua rakennusluvan saaminen kesti tavallista kauemmin, mutta sitten alkoi tapahtua. Turun satamaan saapui Amerikan luterilaisten seurakuntien lahjoitus - sementtiä. Se oli tarkoitettu lapin kirkkojen jälleenrakennukseen, mutta siellä suunitelmat eivät olleet läheskään niin valmiita kuin Viialassa, joten sementti saapui Viialaan. Se kuitenkin meni Viiala Oy:n käyttöön, koska sementtiä ei vielä tarvittu ja se olisi mennyt pilalle. Viiala Oy puolestaan toimitti kirkolle tarpeen mukaan sementtiä sitten kun oli sen aika.

Kirkko vihittiin käyttöön maaliskuun 19. päivä 1950. Silloinen kirkkoherra Matti Koskela kuvaili vihkitilaisuutta, että kirkko oli "ahdinkoon asti täynnä väkeä".

Valaisimet ja kattokruunut lahjoitti Viialan viilatehdas ja ne ovat Orno Oy:n tuotantoa. Rouva Saimi Mustakallio lahjoitti alttarivaatetuksen ja Helmi Seppälä lahjoitti Lennard Segerstrålen maalaaman alttaritaulun "Kristus Viialan kadulla". Lisäksi monilla erikokoisilla lahjoituksilla kirkkoon saatiin mm. ehtoollisvälineet, kynttilänjalat, penkit, alttari ja saarnatuoli ja seurakuntasalin puolelle keittiöön kalusteet.

Kirkko mukailee tyylillisesti rakennusaikansa tapaa: käytännöllistä ja suoraviivaista tyyliä, joka ottaa vaikutteita keskiaikaisista pitkäkirkoista, joissa on jyrkkälappeinen katto ja kampaniili. Kirkon on suunnitellut Jaakko Tähtinen ja kirkon värisuunnittelusta vastasi taidemaalari Gabriel Engberg. Rakennusta on myöhemmin vuonna 1982 laajennettu siipirakennuksella, joka mukailee saumattomasti kirkon tyyliä.

Ensimmäiset urut kirkkoon teki Kangasalan urkutehdas. Niiden kunto kuitenkin rappeutui ja korjauskustannukset kohosivat jatkuvasti. Nykyiset urut valmistuivat vuonna 1989 Urkurakentamo Hans Heinrichin rakentamana.

Suntio

Harri Poutanen puh.040 8395 856

Tilavaraukset

Seurakuntatoimisto Puh: 040 358 3342

Esteetön kulku Esteetön kulku
Esteetön wc Esteetön wc
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
wc wc

Tapahtumat

su 2.10. klo 10.00 -11.30

Nordintie 3, 37830 Akaa

Mikkelinpäivän perhemessu ja kiitos vuoden sadosta

Lämpimästi tervetuloa Enkelien sunnuntain perhemessuun Viialan kirkkoon!
Jumala on luvannut antaa enkeleilleen käskyn varjella polkujamme.
Näkyyköhän kirkossa enkeleitä? Ota mummi ja kummikin mukaan asiaa selvittämään.
ke 5.10. klo 12.00 -13.00

Nordintie 3, 37830 Akaa

Vanhustenviikon keittoruokailu

Vanhustenviikon tapahtuma Viialan kirkolla seurakuntasalissa keittoruokailu klo12-13 ja viikkomessu kirkkosalissa klo 13-14.
ke 5.10. klo 13.00 -14.00

Nordintie 3, 37830 Akaa

Vanhustenviikon viikkomessu

Tervetuloa vanhustenviikon viikkomessuun klo 13 Viialan kirkkoon.
su 16.10. klo 17.00 -19.00

Nordintie 3, 37830 Akaa

Entisten Nuorten Majataloilta

Tervetuloa Majataloiltaan!
su 23.10. klo 10.00 -11.30

Nordintie 3, 37830 Akaa

Messu

Pyhän aiheena on "Usko ja epäusko". Usko näkee Jeesuksessa Jumalan Pojan, jolla on valta tehdä Jumalan tekoja. Jeesuksen eläessä monet epäilivät häntä tai loukkaantuivat häneen, torjuivat hänen jumaluutensa ja pitivät häntä kansanvillitsijänä. Usko ja epäusko taistelevat myös jokaisen kristityn sydämessä. Siksi Jeesuksen seuraaja joutuu arvioimaan oman uskonsa perusteita.

Messussa toimii liturgina ja saarnaa Antti Herkkola Suomen Raamattuopistolta.
Tervetuloa!
la 5.11. klo 18.00 -19.00

Nordintie 3, 37830 Akaa

Messu

Pyhäinpäivän illan messu, jossa luetaan vuoden aikana Viialassa siunattujen nimet.
Lämpimästi tervetuloa hiljentymään sanan, musiikin ja ehtoollisen äärelle.
su 6.11. klo 10.00 -11.30

Nordintie 3, 37830 Akaa

Messu

1500-luvulla elänyt reformaattori Martti Luther kamppaili löytääkseen armollisen Jumalan. Roomalaiskirjeen äärellä hän lopulta teki tärkeän löydön: "uskosta vanhurskas saa elää". Päivän tekstit liittyvät läheisesti reformaation keskeiseen sisältöön, armoon.

Lämpimästi tervetuloa messuun juhlimaan Reformaation muistopäivää!
su 6.11. klo 18.00 -19.00

Nordintie 3, 37830 Akaa

Konsertti

Tule kuulemaan urkumusiikkia!