Surun kohdatessa  

Surun keskellä on tärkeää saada läheisten tukea. Myös seurakunnan työntekijät ovat käytettäviässä niin hautajaisten suunnittelussa ja toteutuksessa kuin muussakin tuen tarpeessa. Akaan seurakunta järjestää vuosittain sururyhmiä, joihin omaa suruaan läpikäyvät seurakuntalaiset ovat tervetulleita mukaan.

Kuoleman hetkellä ero tuntuu lopulliselta, mutta Jeesuksen sanojen kautta voimme elää jälleennäkemmisen toivossa.


Mitä minun on muistettava järjestäessäni hautajaisia?

Hautajaisjärjestelyistä sovitaan Akaan seurakuntatoimistossa jossa varataan hautausaika siunauskappeliin ja varmistetaan papin ja kanttorin läsnäolo tilaisuudessa.

Seurakunta vuokraa muistotilaisuutta varten seurakuntasalejaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Seurakunnan puolesta ei järjestetä kahvi- tai muuta tarjoilua näihin tilaisuuksiin.

Papin kanssa käydään yleensä keskustelu vainajan elämästä ja toivomuksista, joita omaisilla on hautajaisten suhteen.

Omaiset toimittavat lääkäriltä saamansa hautausluvan sen seurakunnan seurakuntatoimisto/kirkkoherranvirastoon, mihin vainaja haudataan. Lupa pitää olla seurakuntatoimisto/kirkkoherranvirastossa ennen siunauspäivää. Kaikista hautaukseen liittyvistä yksityiskohdista voidaan neuvotella, vaikka esimerkiksi lääkärin antamaa hautauslupaa ei vielä olisikaan.

Seurakunnan hautausmaan toimistossa Linkki avautuu uudessa välilehdessävarataan hautapaikka tai sovitaan vainajan hautaamisesta suvun hallinnassa olevaan hautaan. Sukuhautaan hautaamisesta päättää hautapaikan haltija. Kun vanhaan hautaan tulee uusi hautaus, omaisten tehtävä on huolehtia kiven siirrosta haudalta hautauksen ajaksi.

Hautojen hoidoista sovitaan puutarhuri Paula Pastellin kanssa.

Hautausopas omaisille

koronavirus kriisiin kuva liityen hautajaisiin, musta pohja, valkea teksti

hautajaiset

Hautajaisten järjestäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä joko oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan näköisen.

Hautaan siunaaminen

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Hautaus ja hautapaikka