Akaan seurakunnan aluerajat ovat samat kuin Akaan kaupungin rajat.  Jäännös-Akaa on alue, joka kuului Kylmäkosken kuntaan, mutta Akaan seurakuntaan.

Akaan seurakunnalla on seurakuntien yhdistymisten jälkeen kolme kirkkoa: Akaan, Viialan ja Kylmäkosken kirkot. Akaan uusgoottista tyylisuuntaa edustava kirkko Toijalassa on rakennettu vuosina 1816-1817.

Viialan kirkko on rakennettu kokonaan talkootyönä ja lahjoitusvaroin. Se vihittiin käyttöön vuonnan 1950. Toijalassa sijaitsee myös Akaan vanhalla hautausmaalla Akaan kivisakasti, joka on todennäköisesti rakennettu 1500-luvun alussa.

puukirkon kirkkotila, jossa näkyy katto enkelikuvineen ja puupenkit sekä alttaritaulu
Akaan kirkko sisältä. Kuva: Kimmo Lyytikäinen

Kylmäkosken kappeliseurakunnan historiaa

Kylmäkosken ensimmäinen kirkko rakennettiin vuonna 1668 ilmeisesti Hautaan kartanon eversti Pistolhjelmin maalle.
Toinen puukirkko rakennettiin vuonna 1779 samalle alueelle, jossa edeltävä kirkko oli ollut. Akaan kirkkoherra ja kappalainen pitivät vuorotellen jumalanpalveluksia Kylmäkoskella 1700-luvun lopussa.

Kylmäkosken kappeliseurakunta kuului osana Akaan seurakuntaan ja sai varsinaiset kappeliseurakunnan oikeudet vuonna 1892. Kylmäkoski irtaantui Akaasta omaksi seurakunnaksi vuonna 1897: Taipaleen ja Mellolan kylät liittyivät Kylmäkosken seurakuntaan vasta 1906.

Kun Toijalan kauppala perustettiin ja Akaan kunta lakkautettiin vuonna 1946, oli sillä vaikutuksia Kylmäkosken seurakuntaan. Kaksi kolmasosaa Kylmäkosken kunnan alueesta kuului Kylmäkosken seurakuntaan ja loput Akaan seurakuntaan.

Jäännös-Akaasta muodostui vaikea kysymys seurakunnille, mikä johti yhteistalouteen vuonna 1960. Akaa-Kylmäkoski seurakuntayhtymä toimi vuosina 1960–2007, kunnes Kylmäkosken seurakunta liittyi Akaan seurakuntaan. Kylmäkosken itsenäisestä seurakunnasta tuli jälleen vuonna 2007 Akaan seurakunnan Kylmäkosken kappeliseurakunta.

Tarkemmin Kylmäkosken kappeliseurakunnan ja samalla Akaan seurakunnan historiasta löytyy Pirkanmaan maakuntamuseon tekemästä Kylmäkosken hautausmaan inventointiraportistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.