Rippikouluun myöhemmällä iällä?
 

Aikuisrippikoululaisten tilanteet vaihtelevat. Osa on nuoria aikuisia, joilla rippikoulu on jäänyt käymättä. Osa haluaa liittyä kirkkoon. Ryhmämuotoinen aikuisrippikoulu pyritään järjestämään vuosittain. Aikuisrippikouluryhmät ovat avoimia kaikille. Rippikoulu suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa. Rippikoulussa painottuvat keskustelu ja itsenäinen opiskelu. Rippikoululaisia rohkaistaan osallistumaan aktiivisesti rippikoulun osana käytävien tilaisuuksissa toteuttamiseen.

Mikäli ryhmään osallistuminen ei ole rippikoululaiselle mahdollista, hänelle järjestetään yksityisrippikoulu vastaavan papin kanssa sovittavalla tavalla, kunhan asiasta sovitaan riittävän ajoissa.

Aikuisrippikoulun laajuus on vähintään 20 tuntia ja kesto yleensä noin 2 kuukautta. Rippikoulun aluksi on alkukeskustelu, jossa kartoitetaan lähtötaso. Rippikoulu koostuu osallistumisesta 2–3 seurakunnan tilaisuuteen, 5-6 yhteiseen kaksoistuntiin, verkko/etäopetukseen sekä kaste- ja konfirmaatiomessuun. Myös verkko-opetuksena toteutettavassa rippikoulussa on oltava vähintään kaksi henkilökohtaista tapaamista. Rippikoulu päättyy messuun, jonka yhteydessä on konfirmaatio ja/tai kaste. Jos ryhmä on pieni, konfirmaatio/kaste voi olla ennen messua. Rippikoulun suunnittelussa huomioidaan se, että eri kulttuuri- ja uskontotaustoista tulevat henkilöt tarvitsevat eri laajuista ja erilaisia painotuksia rippikouluun. Turvapaikanhakijoiden rippikoulu ja liittymisprosessi kirkkoon kestää kirkon yhteisen linjauksen mukaisesti aina vähintään kolme kuukautta. 

 

Lisätietoja:

Rauli Helenius            Sirpa Piirto

Seurakuntapastori            Vs. Kylmäkosken kappalainen

rauli.helenius@evl.fi        sirpa.piirto@evl.fi

040 553 8485                     040 709 3430

 

Kuva ehtoollismaljasta ja -pikarista
Ehtoollinen Kuvaaja: Juho Alatalo