Nimeltä kutsuttu

Kasteessa Jumala kutsuu ihmisen nimeltä omakseen. Kastettava saa jotain, minkä vain Jumala voi hänelle lahjoittaa: uskon, armon ja siunauksen. 

Kasteen arvo ei riipu meidän asenteestamme, sillä kaste ja usko ovat Jumalan teko meissä. Kaste on tärkein kirkollisista toimituksista, ja kirkon jäseneksi voi tulla vain kasteen kautta.

Kaste on uskon kasvupohja. Siinä kastettava saa Jumalan armon ja rakkauden. Jumala vahvistaa kastetun uskoa Pyhän Henkensä avulla. Kaste on aina voimassa. Sen liitto on varma silloinkin, kun oma uskomme horjuu. Kasteen lahja kantaa läpi elämän.

Kasteen perustana on Jeesuksen kastekäsky. Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen kastamisen lisäksi Jeesus kehottaa opettamaan kastettua.

Kristillisestä opetuksesta vastaavat kastetun lapsen vanhemmat, kummit ja seurakunta yhdessä. Lapsen vanhempien ja kummien tärkein hengellinen tehtävä on lapsen puolesta rukoileminen.

Osa kastetun lapsen kristillistä kasvatusta voivat olla iltarukouksen opettaminen tai kirkossa käyminen. Omalla esimerkillä on tärkeää osoittaa lapselle, että yhdessä elämiseen kuuluvat anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen.

Seurakunnassa lapsi voi saada hengellistä opetusta muun muassa perhe- ja päiväkerhossa, pyhäkoulussa, lasten- ja varhaisnuorten toiminnassa ja rippikoulussa.

Tutustu kasteisivuihinLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Kastetilaisuus

Kastetilaisuuden voi järjestää kotona tai seurakunnan tiloissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Seurakunnan tilat ovat sunnuntaisin käytettävissä ilmaiseksi kasteisiin ja kastejuhliin. Kaste voidaan suorittaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä, tällöin seurakunta tarjoaa myös kakkukahvit! Voit kertoa somessa juhlistasi #kaste #nimeltäkutsuttu #ristiäiset

Lapsi kastetaan kahden kuukauden kuluessa syntymästä. Kastamisen edellytyksenä on, että ainakin toinen hänen vanhemmistaan on kirkon jäsen.  

Kastettavalla tulee olla vähintään kaksi konfirmoitua, evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvaa kummia.

Kastejuhlan järjestäjän tulee ottaa hyvissä ajoin yhteyttä kirkkoherranvirastoon Linkki avautuu uudessa välilehdessätai haluamaansa pappiin ja sopia kasteen ajankohdasta ja paikasta.

Akaan seurakunnalla on käytössä kaksi kastemekkoa, joista toinen on kudottu ja toinen on perinteinen kankainen mekko. Näitä voidaan sopimuksen mukaan lainata myös kodeissa käytettäväksi.

Kastetilaisuuden kulku

Kastetilaisuus voi noudattaa esimerkiksi alla olevaa kaavaa:

Alkuvirsi, alkusiunaus ja johdantosanat

Kysymykset tai kehoitus

Ristinmerkki

Rukous

Evankeliumi (Mark.10:13-16), usein kummi lukee

Papin puhe

Kastekäsky

Uskontunnustus

Kaste

Kastekynttilän sytyttäminen ja mahdollinen kastepuvun pukeminen (kummit)

Esirukous, jossa on mahdollista vanhempien, kummien, sisarusten ja isovanhempien osallistua

Isä meidän -rukous

Siunaus

Päätösvirsi

 

Kastepäivä Viialan kirkossa 28.11.2020 ja 10.1.2021

Kastepäivä on helppo ja maksuton tapa järjestää kastejuhla! Viialan kirkossa järjestetään lauantaina 28.11. ja sunnuntaina 10.1. Kastepäivä, joissa lapsi tai aikuinenkin voidaan kastaa ilman sen suurempia etukäteisvalmisteluja. Seurakunta tarjoaa kakkukahvit ja kauniit puitteet, tarvittaessa myös kastemekon. Mukaan juhlimaan voi kutsua läheiset.

Kastepäivään voit tuoda vauvan, taaperon tai isomman, alle 15-vuotiaan lapsen. Myös useampi perheenjäsen voidaan kastaa samalla kertaa. Kastettavan lapsen huoltajista ainakin toisen on kuuluttava kirkkoon, ja lähtökohtaisesti kastettavalla tulisi olla kaksi kirkkoon kuuluvaa kummia. Älä kuitenkaan huolestu, jos kummeja ei löydy - voitte rohkeasti ilmoittautua mukaan Kastepäivään silloinkin! Kummiasia saadaan kyllä järjestymään.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset marraskuun Kastepäivään 18.11. mennessä Katja-papille, p. 050 527 8449 tai katja.paakkonen@evl.fi. 

Tervetuloa mukaan!

Kuvassa näkyy vauva, jota pappi on juuri kastamassa.
YouTube-video

Lapsikaste on tavallisin tapa liittää kirkon jäseneksi. Luterilaisessa kirkossa kastetaan myös nuoria ja aikuisia – siis kaikenikäisiä.

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku