Nimeltä kutsuttu

Kasteessa Jumala kutsuu ihmisen nimeltä omakseen. Kastettava saa jotain, minkä vain Jumala voi hänelle lahjoittaa: uskon, armon ja siunauksen. 

Kasteen arvo ei riipu meidän asenteestamme, sillä kaste ja usko ovat Jumalan teko meissä. Kaste on tärkein kirkollisista toimituksista, ja kirkon jäseneksi voi tulla vain kasteen kautta.

Kaste on uskon kasvupohja. Siinä kastettava saa Jumalan armon ja rakkauden. Jumala vahvistaa kastetun uskoa Pyhän Henkensä avulla. Kaste on aina voimassa. Sen liitto on varma silloinkin, kun oma uskomme horjuu. Kasteen lahja kantaa läpi elämän.

Kasteen perustana on Jeesuksen kastekäsky. Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen kastamisen lisäksi Jeesus kehottaa opettamaan kastettua.

Kristillisestä opetuksesta vastaavat kastetun lapsen vanhemmat, kummit ja seurakunta yhdessä. Lapsen vanhempien ja kummien tärkein hengellinen tehtävä on lapsen puolesta rukoileminen.

Osa kastetun lapsen kristillistä kasvatusta voivat olla iltarukouksen opettaminen tai kirkossa käyminen. Omalla esimerkillä on tärkeää osoittaa lapselle, että yhdessä elämiseen kuuluvat anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen.

Seurakunnassa lapsi voi saada hengellistä opetusta muun muassa perhe- ja päiväkerhossa, pyhäkoulussa, lasten- ja varhaisnuorten toiminnassa ja rippikoulussa.

Tutustu kastesivuihinLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Kastetilaisuus

Kastetilaisuuden voi järjestää kotona tai seurakunnan tiloissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Seurakunnan tilat ovat sunnuntaisin käytettävissä ilmaiseksi kasteisiin ja kastejuhliin. Kasteajat kirkoissamme ovat pääasiallisesti sunnuntaisin klo 13 ja 15.

Lapsi kastetaan kahden kuukauden kuluessa syntymästä. Kastamisen edellytyksenä on, että ainakin toinen hänen vanhemmistaan on kirkon jäsen.  

Kastettavalla tulee olla vähintään kaksi konfirmoitua, evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvaa kummia.

Kastejuhlan järjestäjän tulee ottaa hyvissä ajoin yhteyttä Linkki avautuu uudessa välilehdessäAkaan Seurakuntatoimistoon Linkki avautuu uudessa välilehdessäja sopia kasteen ajankohdasta ja paikasta.

Akaan seurakunnalla on käytössä kaksi kastemekkoa, joista toinen on kudottu ja toinen on perinteinen kankainen mekko. Näitä voidaan sopimuksen mukaan lainata myös kodeissa käytettäväksi.

Kastetilaisuuden kulku

Kastetilaisuus voi noudattaa esimerkiksi alla olevaa kaavaa:

Alkuvirsi, alkusiunaus ja johdantosanat

Kysymykset tai kehoitus

Ristinmerkki

Rukous

Evankeliumi (Mark.10:13-16), usein kummi lukee

Papin puhe

Kastekäsky

Uskontunnustus

Kaste

Kastekynttilän sytyttäminen ja mahdollinen kastepuvun pukeminen (kummit)

Esirukous, jossa on mahdollista vanhempien, kummien, sisarusten ja isovanhempien osallistua

Isä meidän -rukous

Siunaus

Päätösvirsi

 

 

Kuvassa näkyy vauva, jota pappi on juuri kastamassa.
YouTube-video

Lapsikaste on tavallisin tapa liittää kirkon jäseneksi. Luterilaisessa kirkossa kastetaan myös nuoria ja aikuisia – siis kaikenikäisiä.

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku