Uutislistaukseen

Paastosta pääsiäisen ylösnousemuksen riemuun

Paastonaika on matka, joka vie seurakunnan kohti ristin pitkäperjantaita ja pääsiäisen ylösnousemusta. Pääsiäinen on vuoden kierrossa kirkon suurin juhla.

paastokalenteri2023_lukkari.jpeg

Esipaasto ja laskiainen

Pääsiäiseen valmistavan paastonajan pyhäpäivät ovat kuin kasvava jatkokertomus. Paastonaika alkaa 40 arkipäivää ennen pääsiäissunnuntaita. Paaston ensimmäinen päivä on keskiviikko, jota kutsutaan tuhkakeskiviikoksi. Silloin vietetään kirkkovuoden ainoaa katumusjumalanpalvelusta.

Juuri ennen tuhkakeskiviikkoa vietetään laskiaista, jolloin luovutaan lihan syömisestä tai siitä mistä on aikomus paastota. Laskiainen on karnevaali (lat. carne vale = jäähyväiset lihalle). Laskiaista vietetään paastonaikaa edeltävästä sunnuntaista tiistaihin. Suomessa laskiaista vietetään usein laskemalla mäkeä. Varsinaista paastoa voi edeltää kolmen sunnuntain esipaasto, jota varsinkin ortodoksisessa kirkossa kutsutaan myös papiston paastoksi.

Kristillinen paasto muistuttaa siitä, kuinka Jeesus valmistautui jumalalliseen tehtäväänsä rukoilemalla ja paastoamalla ruuasta. Paastonajan tueksi kirkkohallitus on jo vuosia laatinut paastokalenterinLinkki avautuu uudessa välilehdessä, jossa on joka päivälle oma paastoajatus.

Valtakunnallinen ekopaasto

Valtakunnallista EkopaastoaLinkki avautuu uudessa välilehdessä on toteutettu vuodesta 2012. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kampanjassa innostetaan suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon, rohkaisemaan kohtuuteen ja vastuullisuuteen ja näin vahvistamaan luontosuhdettamme tavalla, joka osaltaan auttaa myös hillitsemään ilmastonmuutosta.
Vuosien aikana kampanjassa on painotettu erilaisia ympäristöteemoja kristillisestä näkökulmasta sekä luterilaista paastoperinnettä.

2023-02-13 11:00:57.0