Uutislistaukseen

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään 8.−12.11.2022

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tiistaina 8.11. Seurakuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään 8.−12.11.2022.

Karuselli_1_435x435.jpg

Ennakkoäänestyspaikat ja ehdokkaat löytyvät seurakuntien verkkosivustoilta sekä valtakunnalliselta vaalisivustolta seurakuntavaalit.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Akaan seurakunnan vaalisivustollaLinkki avautuu uudessa välilehdessä kerrotaan paikalliset tiedot.

Äänioikeutettu voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa riippumatta siitä, missä seurakunnassa hän on kirjoilla. Äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä. Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet.  

Vaalikone auttaa ehdokkaan valinnassa

Seurakuntavaaleissa on tälläkin kertaa valtakunnallinen vaalikone, joka auttaa äänestäjiä ehdokasvalinnassa. Seurakuntavaaleissa on yhteensä 14 300 ehdokasta, osa ehdokkaista on ehdolla seurakuntayhtymissä kaksissa vaaleissa. 

Vaalikoneeseen on vastannut reilusti yli puolet ehdolla olevista. Vaalikone löytyy seurakuntavaalit.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä-sivustolta. 

Yhdet vai kahdet vaalit?

Osa ehdokkaista on ehdolla seurakuntayhtymissä kahdessa vaalissa. Itsenäisissä seurakunnissa toimitetaan vain yhdet vaalit, jossa valitaan kirkkovaltuuston jäsenet. 

Seurakuntayhtymissä on kahdet vaalit, joissa valitaan luottamushenkilöt sekä yhtymien yhteiseen kirkkovaltuustoon että seurakuntaneuvostoon. Vaaleilla valitaan 354 seurakuntaan yhteensä lähes 8000 uutta luottamushenkilöä. Sopuvaalit järjestetään 44 seurakunnassa. Luottamushenkilöt valitaan kaudelle 2023−2026. 

Varsinaisena vaalipäivänä 20.11. voi äänestää ainoastaan oman seurakunnan nimeämässä äänestyspaikassa. 

Vaalikeräys

 Seurakuntavaalien yhteydessä järjestetään seurakuntavaalikeräys. Keräys toteutetaan yhteistyössä Kirkon Ulkomaanavun, Kirkkopalvelujen Kotimaanavun, Suomen Lähetysseuran ja Suomen Pipliaseuran kanssa. Varoja kerätään konfliktien ja kriisien uhrien tukemiseen kansainvälisesti ja Suomessa.

Seurakuntavaalit näkyvät sosiaalisessa mediassa #seurakuntavaalit.

Kirkon viestintä

7.11.2022 10.31