Uutislistaukseen

Kirkko auttaa ukrainalaisia

Suomessa valmistaudutaan Ukrainan pakolaisten laajamittaiseen maahantuloon. Myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat eri puolilla Suomea ovat käynnistäneet valmistautumisen. Kirkon ulkomaanapu auttaa akuutissa kriisissä.

nainen kasvot käsien peitossa

Auta Ukrainaa

Henkistä tukea, konkreettista apua avustusjärjestöjen kautta

KUA:lla on valmius ja osaaminen auttaa akuutin hätäavun ja pakolaisten vastaanottamisen lisäksi myös konfliktin pitkäaikaisten vaikutusten hoitamisessa kuten ruokaturvan, hygienian, psykososiaalisen tuen, toimeentulon ja hätätilanteissa järjestettävän koulunkäynnin turvaamisessa yhteistyössä ACT Alliance -sisarjärjestöjensä kanssa.

Kirkon ulkomaanapu kertoi käyttävänsä keräyksen 1.3. mennessä tuottamasta yli miljoonasta eurosta ensimmäiset 500 000 euroa sodasta kärsineiden perheiden perustarpeiden, kuten ruoan, lämpimien peittojen ja makuupussien, turvaamiseksi. Näin voit auttaa KUA:nLinkki avautuu uudessa välilehdessä kautta.

Ihmisten henkisen ja hengellisen tuen tarve kasvaa sotatoimien laajetessa. On tärkeä tukea niin maassa asuvia ukrainalaisia kuin muita sodasta ahdistuneita, etenkin lapsia ja nuoria. Apua tarjotaan paitsi kasvokkain kirkossa ja seurakuntatiloissa, Kirkon keskusteluavussaLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja mm. Sekasin-chat-palvelussaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Pakolaisten tuloon valmistaudutaan yhdessä

Kokonaisvastuu laajamittaiseen maahantuloon reagoimisessa on Maahanmuuttovirastolla. Kirkkohallitus on mukana sisäministeriön perustamassa poikkihallinnollisessa ryhmässä, joka koordinoi Suomeen tulevaa muuttoliikettä. Ryhmässä ovat edustettuina useiden ministeriöiden lisäksi ainakin Maahanmuuttovirasto, Kuntaliitto ja Suomen Punainen Risti. 

Samaan aikaan kun seurakunnat toteuttavat suunnitelmiaan esim. seurakuntatilojen käyttöönotosta, myös yksityishenkilöillä on mahdollisuus tarjota omaa asuntoaan yksityismajoitukseen, jota koordinoi Kotimajoituksen tuki ryLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Yksityismajoituksesta ei makseta korvauksia. 

Kirkkohallituksen seurakunnille lähettämässä ohjeistuksessa muistutetaan myös, ettei Suomessa olevia venäläisiä saa kohdella syrjivästi sillä perusteella, että Venäjä on hyökkäävä osapuoli: “Venäläiset asuvat maassamme ja ovat osa yhteisöjämme. Venäjän kansa ja laajemmin kaikki venäläiset kärsivät sotatoimista. Nyt on tärkeää rakentaa rauhaa paikallistasolla.” 

“Nyt on panostettava yhdessä elämisen taitoon ja sen tietoiseen rakentamiseen. Seurakunnat ovat avainasemassa paikallistason sillanrakentajina”, Kirkkohallituksen asiantuntija Ulla Siirto toteaa.  

Valmistautuminen täydessä vauhdissa

Useat seurakunnat ja seurakuntayhtymät ovat tuomassa tällä ja ensi viikolla päätöksentekoon katastrofiavun antamisen ukrainalaisille eri järjestöjen kautta. Näin seurakuntien jäsenten maksamilla kirkollisveroilla pystytään tukemaan hyökkäyssodan uhreja sekä Ukrainassa että lähialueilla ja myös Suomeen tulevia sotapakolaisia.

Seurakunnat ovat järjestämässä myös useilla paikkakunnilla lipaskeräyksiä. Seurakunnat viestivät toimistaan omilla verkkosivuillaan ja kanavissaan. 

Turun kaupunki, seurakunnat, avustusjärjestöt ja muut toimijat ovat kokoontuneet, ja Turussa on valmius ottaa pakolaisia leirikeskuksiin.

Tampereen kaupunki ja Tampereen seurakunnat järjestävät tukitapahtuman Kiovanpuistossa sunnuntaina 6.3. klo 15 ja Vanhaan kirkkoon avataan Huolikahvila.

Lähde: Kirkon viestintä

4.3.2022 10.50