Uutislistaukseen

Akaan kirkot auki 24.2. klo 19-20

Akaan seurakunnan kirkkojen kellot soivat rauhaa torstaina 24.2. klo 19 alkaen. Kirkot ovat avoinna hiljentymistä varten klo 19-20.

palava kynttilä

Lukuisat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat järjestävät torstaina 24.2.2022 klo 19 rukoushetkiä rauhan puolesta, ja kirkoissa soitetaan rauhankelloja. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat rohkaisivat tähän torstaiaamuisessa viestissään, kun uutiset kertoivat Venäjän hyökänneen Ukrainaan.

Kirkkoihin voi mennä hiljentymään, sytyttää kynttilän rauhan puolesta ja keskustella seurakunnan työntekijän kanssa. Tiedot kirkkojen rukoushetkistä löytyvät seurakuntien verkkosivuilta.

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen puhuu rukoushetkessä Mikkelin tuomiokirkossa, Kuopion piispa Jari Jolkkonen Kuopion tuomiokirkossa, Oulun piispa Jukka Keskitalo Oulun tuomiokirkossa ja Tampereen piispa Matti Repo Tampereen tuomiokirkossa.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo pitää iltahartauden torstaina 24.2. Yle Radio 1:ssä klo 18.50, ja se on kuunneltavissa myös Yle Areenasta: Iltahartaus: piispa Teemu Laajasalo, Helsinki | Audio Areena (yle.fi). Porvoon piispa Bo-Göran Åstrand puhuu ruotsinkielisessä radiohartaudessa Yle Vegassa torstaina klo 19.15. Arkkipiispa Tapio Luoma puhuu hartaudessa perjantaina 25.2.2022 kello 6.50 Yle Radio 1:ssä. 

Kirkko tarjoaa keskusteluapua

Ukrainan sota aiheuttaa myös Suomessa syvää huolta ja ahdistusta. Suomen evankelis-luterilainen kirkko tarjoaa lohtua, apua ja henkistä tukea tarvitseville. Useat seurakunnat tarjoavat mahdollisuuden keskusteluun ja hiljentymiseen.

Kirkko tarjoaa lisäksi valtakunnallista keskusteluapua verkossa. Keskusteluapu https://evl.fi/kirkonkeskusteluapuLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja palveleva puhelin (0400 221 180) on avoinna joka päivä klo 18–24.

Kirkko on myös mukana Sekasin-chatissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä, joka tarjoaa keskusteluapua nuorille. Palvelussa nuoret voivat käydä läpi heille tärkeitä asioita koulutetun päivystäjän kanssa. Chat on avoinna arkisin klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24.

Kirkon Ulkomaanapu tukee hätäavun toimittamista konfliktista kärsiville ihmisille. Hätäapua annetaan tarpeiden pohjalta yhdessä eurooppalaisten kumppanijärjestöjen kanssa. Käytännössä apu on esimerkiksi ruoka-apua, lämmikkeitä ja muita perustarvikkeita. Konfliktin pelätään pakottavan ihmiset jättämään kotinsa. Kirkon Ulkomaanapu seuraa tarkasti tilanteen kehittymistä paitsi Ukrainassa, myös laajemmin Euroopassa. Ks. myös Ukrainan sota - Kirkon Ulkomaanapu

Ortodoksinen kirkko liittyy vetoomukseen

Myös Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous on kehottanut seurakuntiaan liittymään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispojen vetoomukseen rauhankelloista. Ortodoksiset seurakunnat tiedottavat rukouspalvelusten ajankohdista omilla kanavillaan. Esimerkiksi Uspenskin katedraalissa järjestetään rukoushetki rauhan puolesta tänään torstaina klo 17, ja kellot soivat sielläkin klo 19.

Myös Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) julkaisi eilen rauhanvetoomuksen, jossa vedottiin maailman johtajiin, jotta nämä tekisivät kaikkensa rauhan ja sovinnon puolesta.

Kirkon viestintä

24.2.2022 11.26