Uutislistaukseen

Juhannus on Johannes Kastajan päivä

Johannes Kastaja oli Jeesuksen edelläkävijä. Hänen tehtävänään oli valmistaa Jeesukselle tietä. Juhannuspäivänä 22.6. vietetään Viialan kirkossa messua kello 11 alkaen, messun toimittajina Kukka Salmiovirta ja Tuija Peltokoski. Sunnuntaina 23.6. messu on Akaan kirkossa kello 10. Messua toimittavat Kukka ja Tuija. Sunnuntai-iltana kello 17 pidetään Kansanlaulukirkko Savikosken Myllypirtissä, toimittajina Kaisa Karema ja Marja Karhu.
Juhannus on Johannen Kastajan päivän

Kuva: Kimmo Lyytikäinen

Kristinuskon levitessä monet vanhat juhla-ajat saivat kristillisen sisällön. Keskikesän juhlasta tuli Johannes Kastajan juhla eli juhannus. Juhlaa on alettu viettää kristittyjen parissa 400-luvulla. 

Johannes Kastaja tunnetaan miehenä, jolla ”oli yllään kamelinkarvavaate ja vyötäisillään nahkavyö, ja hänen ruokanaan olivat heinäsirkat ja villimehiläisten hunaja” (Matt. 3:4).

Juhannuksen evankeliumitekstit korostavat Johanneksen erityistä roolia. Johannes oli tienraivaaja ja tiesi: ”Minun jälkeeni tulee toinen.” Hän julisti Jumalan sanaa ja kastoi ihmisiä Jordan-virrassa – myös itsensä Jeesuksen.

Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. Johannes esteli ja sanoi: "Sinäkö tulet minun luokseni? Minunhan pitäisi saada sinulta kaste!" Mutta Jeesus vastasi hänelle: "Älä nytvastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon." Silloin Johannes suostui hänen pyyntöönsä.  (Matt. 3:13-15)

Johannes Kastajaa juhlitaan kesällä sen vuoksi, että hän syntyi puoli vuotta ennen Jeesusta. Johanneksen vanhemmat, Elisabet ja Sakarias, olivat iäkäs lapseton pariskunta. Jumalan uutta luova voima vaikutti, ja heille syntyi poika.

Lähde: evl.fi

11.6.2019 09.58