Kirkon diakoniatyöntekijät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka auttavat monissa kriiseissä.

Apua elämän kriiseihin

Uutislistaukseen

pääsiäinen Akaan seurakunnassa

Miksi vietämme pääsiäistä?

15.4.2019 13.40

Suomessa pääsiäinen on suosittua aikaa kirkoissa. Kiirastorstai oli vuonna 2018 toiseksi suosituin kirkossakäyntipyhä heti jouluaaton jälkeen.

Pääsiäisen ajankohta määräytyy vuonna 325 kirkolliskokouksessa päätetyllä tavalla. Pääsiäisen ajankohta määrittää samalla myös laskiaisen, helatorstain ja helluntain ajankohdan.

Pääsiäinen on kristityille ympäri maailmaa vuoden tärkein juhla.

”Pääsiäisenä juhlitaan Kristusta, joka on voittanut kuoleman”, Helsingin piispa Teemu Laajasalo muistuttaa.

Ennen pääsiäistä kuljetaan Jeesuksen elämän viimeisten hetkien matkassa. Pääsiäisjuhlaa edeltävät päivät johtavat lohduttomasta surusta suureen iloon. Kiirastorstaina Jeesus syö viimeisen kerran opetuslastensa kanssa ja asettaa ehtoollisen. Pitkäperjantaina Jeesus kuolee ristille naulittuna ja häväistynä. Hiljaisena lauantaina Jeesus on haudassa ja pahuus näyttää voittaneen maailmassa. Lauantain ja sunnuntain välisenä pääsiäisyönä alkaa suuri juhla: Jeesus nousee kuolleista. Hauta on tyhjä. Jumalan rakkaus paljastuu vahvemmaksi kuin pahuus ja kuolema.

”Arjen haasteissa voi olla helpompi samaistua pääsiäistä edeltävään epävarmuuteen, epätoivoon, suruun ja murheeseen. Mutta pohjimmiltaan pääsiäinen ei ole toivottomuuden ja kuoleman muistopäivä. Se on toivon, elämän ja kuoleman voittamisen suuri ilojuhla. Kristuksen ylösnouseminen tarjoaa meille iankaikkisen elämän ja myös toivon siitä, että tapaamme rakkaimmat läheisemme taivaassa. Se on ihmeellinen ajatus. Pääsiäisen ilon on hyvä näkyä myös sen viettämisessä”, piispa Laajasalo sanoo.

Useat pääsiäisen viettoon kuuluvat koristeet, ruoat ja perinteet kertovat pääsiäisen tapahtumista: pajunvitsat, kukkokoristeet, pääsiäisruoho sekä suklaamunat. Pajunvitsat viittaavat palmunlehtiin, joita pääsiäistä edeltävänä palmusunnuntaina laskettiin Jeesuksen eteen hänen ratsastaessaan Jerusalemiin. Pääsiäisruoho ja suklaamunat kertovat elämästä, joka voittaa kuoleman. Kukko muistuttaa muun muassa Jeesuksen opetuslapsesta Pietarista, joka kielsi kolmesti tuntevansa vangitun Jeesuksen.

”Siinä on jotain erityisen kaunista, että pääsiäisenä ihmiset ympäröivät itseään asioilla, jotka muistuttavat meitä juuri siitä Jumalan hyvyydestä, että elämä lopulta voittaa. Kasvava pääsiäisruoho muistuttaa paitsi keväästä myös Kristuksen ylösnousemuksesta”, piispa Laajasalo kertoo.

Kirkon viestintä

Pääsiäisen aika Akaan seurakunnassa