Uutislistaukseen

Puoluejohtajat arvojen äärellä - tervetuloa seuraamaan Kirkon arvokeskustelua

Millaisten arvojen pohjalle rakennamme tulevaisuuden Suomea? Miten voimme rakentaa turvaa, toivoa ja luottamusta yhteiskuntaan ja ihmisten arkeen? Mitkä arvot ja vapaudet vaativat puolustamista Suomessa vuonna 2023? Miten varmistamme, että kukaan ei jää yksin? Mikä on kirkon ja uskontojen rooli tulevaisuuden yhteiskunnassa? 

helsingin-tuomiokirkko-helmikuu-2023-pienennetty-kuvaaja-aarne-ormio.jpg

Helsingin Tuomiokirkko, Aarne Ormo/Kirkon viestintä

Tilaisuus verkossa Kirkon YouTube-kanavallaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on kutsunut eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelemaan arvoista. Keskustelua johdattelevat arkkipiispa Tapio Luoma ja Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä. Tilaisuus järjestetään tiistaina 28.2. klo 10.30–11.30 Helsingin Tuomiokirkon kryptassa, ja sitä voi seurata verkossa.  

Keskustelussa ovat mukana nykyisten eduskuntapuolueiden edustajat: puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero (SDP), varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen (Perussuomalaiset), puheenjohtaja Petteri Orpo (Kokoomus), puheenjohtaja Annika Saarikko (Keskusta), puheenjohtaja Maria Ohisalo (Vihreät), puheenjohtaja Li Andersson (Vasemmistoliitto), varapuheenjohtaja Henrik Wickström (RKP) ja puheenjohtaja Sari Essayah (Suomen Kristillisdemokraatit). 

Kirkon hallitusohjelmatavoitteet 2023: Kriisinkestävä yhteiskunta – turvaa, toivoa ja luottamusta ihmisten arkeen

Voiko yhteiskuntamme enää turvata kaikille hyvän elämän?  
 
Suomalaisen yhteiskunnan arvot ja valinnat ovat tulleet perinpohjaisesti haastetuksi kuluvan hallituskauden aikana. Koronapandemia, sota Ukrainassa, ilmastokriisi ja luontokato sekä talouden tilan heikkeneminen ovat tuoneet meidät yhteiskuntana perimmäisten inhimillisten ja yhteiskunnallisten kysymysten äärelle. Usko hyvään huomiseen on ollut koetuksella, kun terveytemme, turvallisuutemme ja taloutemme perusteet ovat uhattuina. 

Kirkon hallitusohjelmatavoitteissa tiivistetään seuraavan vaalikauden tärkeimmäksi tehtäväksi ihmisten luottamuksen ja tulevaisuususkon vahvistaminen. Kirkko haluaa olla mukana rakentamassa sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää yhteiskuntaa, jossa pidämme huolta jokaisesta apua tarvitsevasta ja kannamme vastuuta yhteisestä luomakunnasta.  

Yhteiskunnan kriisitilanteissa on nähty, että kirkko voi omalla toiminnallaan ja läsnäolollaan luoda turvaa, toivoa ja luottamusta suomalaisten arkeen. Henkisen kriisinkestävyyden vahvistaminen on tulevaisuudessakin seurakuntien perustyötä, ja sen merkitys on huomioitu myös yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa. 

Kirkon hallitusohjelmatavoitteet testiin

Kirkko on julkaissut seitsemän hallitusohjelmatavoitetta. Arvokeskustelussa puoluejohtajat on kutsuttu pohtimaan näiden tavoitteiden sisältöä:  

  1. Eriarvoisuuden vähentäminen vahvistaa yhteiskuntarauhaa 
  2. Nuorten hyvinvointiin panostaminen luo tulevaisuususkoa 
  3. Tasapainoinen aluekehitys rakentaa luottamusta 
  4. Uskonnonvapaus tuo turvaa ja toivoa ihmisten elämään  
  5. Uskontolukutaito vahvistaa keskinäistä ymmärrystä 
  6. Oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden edistäminen rakentaa turvallisempaa maailmaa 
  7. Ilmastokestävän elämäntavan edistäminen on hyvinvoinnin perusta

Tavoitteiden sisältöön voi tutustua tarkemmin kirkon hallitusohjelmatavoitteista kertovalla verkkosivullaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Keskustelun striimauslinkki Kirkon YouTube-kanavallaLinkki avautuu uudessa välilehdessä avataan tiistaina 28.2. hieman ennen tilaisuuden alkua.

MITEN SUOMEN VELKAANTUMINEN TAITETAAN? TARVITAANKO SUOMI-RATA?

Kylmäkosken kulttuurikirkon EDUSKUNTAVAALIPANEELI eduskunnassa olevien puolueiden Etelä-Pirkanmaalta (Akaa, Urjala, Valkeakoski) ehdolla oleville (1/puolue) on kirkossa torstaina 9. maaliskuuta kello 18. Mukana ovat muun muassa Mia Joki (kd), Hannu Järvinen (sd), Pauli Kiuru (kok), Anna Kontula (vas), Petra Schulze Steinen (kesk) ja Lisa Wesin (ps). Panelistien lista täydentyy.

Paneelin vetävät suurlähettiläs emeritus Ilari Rantakari ja päätoimittaja emeritus Juha Kosonen. TULE KYSYMÄÄN JA KUUNTELEMAAN.

22.2.2023 14.27