Kirkon Ulkomaanapu (KUA) tekee kehitysyhteistyötä, humanitaarista avustustyötä ja vaikuttamistyötä. Se toimii  Suomen evankelis-luterilaisen kirkon valtuuttamana kirkon kansainvälisen diakonian toteuttajana. Kristillisen lähimmäisenrakkauden ja oikeudenmukaisuuden periaatteet ohjaavat Kirkon Ulkomaanapua toimimaan kaikkein köyhimpien parissa, edistämään rauhaa ja vahvistamaan ihmisoikeuksia. Kirkon Ulkomaanavun arvot ovat valikoimaton lähimmäisenrakkaus, periksiantamaton toivo, rohkeus ja kunnioitus.

Yhdessä kotiseurakuntamme kanssa Kirkon Ulkomaanapu ulottaa kirkkomme diakonian kaukaisen lähimmäisemme hyväksi. Kirkon Ulkomaanavun periaatteena on tehdä työtä siellä, missä avuntarve on suurin ja missä muut eivät auta. Kirkon Ulkomaanapu on sitoutunut työskentelemään läheisessä yhteistyössä ekumeenisten ja uskopohjaisten kumppanien kanssa ja edistämään uskontojen välisiä yhteistyömuotoja avustus- ja vaikuttamistyössä.

Seurakunnassamme Kirkon Ulkomaanavun yhteyshenkilönä toimii diakoniatyöntekijä Johanna Törmälä ja häneltä voi saada lisätietoa Kirkon Ulkomaanavun työstä.

Kirkon Ulkomaanapu, koululuokkia rakennettu 602

Nyt vähennetään ruokahävikkiä uudella konseptilla – Suomen ensimmäinen hävikkiruokamyymälä on auki

Suomen ensimmäinen hävikkiruokamyymälä WeFood avautui kauppakeskus REDIin Helsinkiin. Kirkon Ulkomaanavun WeFood-kauppa perustuu tanskalaisen sisarjärjestön konseptiin.  

Ruokahävikkiä vähentävä WeFood-myymälä avasi ovensa torstaiaamuna. Liiketila sijaitsee Kalasataman REDIssä K1-kerroksessa. WeFoodin konseptiin sopivasti myös myymälän kalustuksessa on käytetty pääosin kierrätettyjä materiaaleja.

– Käynnistimme WeFood-hankkeen joukkorahoituksen keväällä 2017. Nyt meillä on koossa yhteistyökumppaneita ja olemme saaneet mukaan paljon osaamista vapaaehtoistemme avulla. Tällä kokoonpanolla on hyvä avata hävikkiruokakauppa, hehkuttaa hankkeen projektipäällikkö Else Hukkanen. 

Suomessa syntyy vuosittain 450 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä. Ruoantuotanto on merkittävä kuormittaja ympäristölle ja sen vuoksi hävikin minimointi kannattaa. Jokainen WeFood-kaupasta ostettu tuote on teko ympäristön säästämiseksi.

– Ilmastonmuutoksen hidastaminen on kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun näkökulmasta ydinkysymys. Haluamme vähentää ruokahävikkiä ja samalla tuoda keskusteluun hävikkiin liittyvän ympäristönäkökulman, Else Hukkanen kertoo.

WeFood-kauppa toimii yhteistyöllä 

WeFood-myymälässä myydään lahjoituksena saatuja tuotteita, jotka muuten olisivat päätyneet hävikkiin. Tuotteiden parasta ennen päivä on lähestymässä tai ne ovat muuten kakkoslaatua. Kaikki elintarvikkeet ovat myytäessä syöntikelpoisia.

– Tavoitteenamme on, että joka päivä myynnissä on tuoreita vihanneksia, hedelmiä ja leipää. Kuivatuotteiden tarjonta riippuu lahjoituksista. WeFood haastaa kuluttajia laittamaan ruokaa niistä aineksista joita on tarjolla. Samalla tavalla kotona voi välillä tehdä ruokaa siitä mitä kaapissa sattuu olemaan. Hävikkiä voi vähentää monella tapaa, Hukkanen kannustaa.

Hävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa tuotannosta tukkuliikkeisiin ja kotitalouksiin. Hävikin vähentämiseen tarvitaan monenlaisia toimia. 

– Hävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa ja siksi sen vähentämiseen tarvitaan monenlaisia toimia. Teemme yhteistyötä sellaisten toimijoiden kanssa, joilla ei vielä ole ratkaisua syntyvälle hävikille tai osalle siitä, kertoo Else Hukkanen.

WeFoodin yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Apetit, Meira, SamuFoods, Arvid Nordquist, Kaslink, Heinon Tukku, Ruohonjuuri, K-Market Sörnäistenniemi, Iittala ja Ecolink. Hävikkiruokakuljetukset tehdään täyssähkökäyttöisellä Nissan e-NV200-pakettiautolla. Sähköauton latauspalvelut tarjoaa Virta.