Uutislistaukseen

Juhannus on Johannes Kastajan syntymäpäivä

Juhannuspäivä osuu tänä vuonna lauantaille 23. kesäkuuta. Tätä pyhää vietetään Suomessa kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina.

Sana juhannus tulee nimestä Johannes. Nimi tarkoittaa ”Jumala on armollinen”. Juhannus on Johannes Kastajan syntymäpäivä. Raamatun mukaan Johannes Kastaja syntyi puoli vuotta ennen Jeesusta. Siksi juhannusta vietetään puoli vuotta ennen joulua.

Monet seurakunnat järjestävät juhannuksena seurakunnallista toimintaa leirikeskuksissaan. Niissä pidetään juhannushartauksia ja vietetään yhdessä aattoiltaa.

Akaan seurakunnassa

Pe 22.6. Kumpulan juhannusjuhla klo 18-21 Kumpulan leirikeskuksessa. Kukka Salmiovirta, Heikki Ali-Löytty ja vapaaehtoiset.

La 23.6. Messu klo 10 Viialan kirkossa. Kukka Salmiovirta ja Heikki Ali-Löytty

Su 24.6. Messu  klo 10 Akaan kirkossa. Mari Pakkanen ja Tuija Peltokoski. Kirkonmäen kahvit Marin tarjoamana.
Iltakirkko Savikoskella klo 17. Rauli Helenius ja Marja Karhu

 

juhannus akaan seurakunnasa

Johannes Kastaja oli Jeesuksen edelläkävijä, joka kulki Jordanin seudulla ja kehotti ihmisiä kääntymään ja ottamaan kasteen syntien anteeksi saamiseksi.

Juhannuspäivänä kirkoissa pidetään jumalanpalvelus ja lauletaan suvivirsi. Alttarikukkina on luonnonkukkia ja juhannuskoivuja keskikesän juhlan merkkinä. Päivän liturginen väri on valkoinen, ilon ja toivon väri.

Juhannuspäivänä 23.6. TV1 lähettää klo 10.00 Reissukirkon. Juhannuksen tekstejä pohditaan upeassa Suomenlinnassa. Pappina on Ida Vartiala. Reissussa tavataan tutkija ja teologi Panu Pihkala, yliopistonlehtori Arja Kaasinen, kansainvälisen työn asiantuntija, pappi Anssi Almgren, ilmastotutkija Laura Riuttanen sekä piispa Teemu Laajasalo.

Reissukirkko on nähtävissä myös Yle Areenassa.

Juhannus on myös Suomen lipun päivä. Liput nostetaan salkoon juhannusaattoiltana kello 18 ja lasketaan juhannuspäivän iltana kello 21.

13.6.2018 14.20