Uutislistaukseen

Opastettuja hautausmaakierroksia Akaan hautausmailla kesä-elokuussa

Akaan seurakunnan hautausmailla Toijalassa, Viialassa ja Kylmäkoskella järjestetään tänä kesänä opastettuja hautausmaakierroksia kesä-, heinä- ja elokuussa. 

Haudat ja muistomerkit kätkevät taaksensa paljon paikallishistoriaa sekä tietoa ja tarinoita merkittävistä paikallisista vaikuttajista, suvuista, ammattiryhmistä ja ihan tavallisista ihmisistä. Suurin osa kierroksista toteutetaan teemoittain. Tänä kesänä kuullaan esimerkiksi paikallisista liikunnallisista vaikuttajista ja lähetystyön vastuunkantajista sekä hautojen kristillisistä symboleista. 

Yksi kierroksista tarjoaa mahdollisuuden tutustua oppaan johdolla keskellä Toijalan taajamaa sijaitsevaan kauniiseen Akaan vanhaan hautausmaahan.

Historiaan tutustumisen lisäksi kierroksilla pääsee ihailemaan hautojen kukkaloistoa ja puustoa, hautausmaathan ovat kuin puutarhoja kauniine istutuksineen.

Akaan ja Viialan hautausmailla toteutuu kolme opastettua kierrosta kesä-elokuussa, ja Kylmäkoskella on yksi kierros elokuussa. Kylmäkoskella on mahdollisuus tutustua hautojen tarinoihin myös omatoimisesti QR-koodien avulla. Myös tiekirkkopäivystäjillä on tietoa haudoista.

Hautausmaakierrokset on suunniteltu Akaan seurakunnan viestintätyöryhmässä vapaaehtoisten ja työntekijöiden yhteistyönä. Kierrosten oppaina toimivat vapaaehtoiset, ja kierrosten kesto on noin tunti.

KESÄKUU

Kesäkuun kierrokset alkavat juhannusviikolla Akaan hautausmaalta Toijalasta keskiviikkona 19.6. klo 17:45. Oppaana toimii Liisa Sjöblom, joka kertoo hautausmaalle haudatuista paikallisista liikunnallisista vaikuttajista. Kokoontuminen kierrokselle tapahtuu siunauskappelin yläparkissa, Jussintie 8. Kierroksen jälkeen on mahdollisuus osallistua yhteiseen hartauteen vanhassa siunauskappelissa klo 19 alkaen.

Kesäkuun toinen kierros on Viialan hautausmaalla keskiviikkona 26.6. klo 18. Myös tällä kierroksella kerrotaan liikunnallisista vaikuttajista. Oppaina toimivat Annukka Kallioinen ja Hillevi Peltola. Kokoontuminen on Viialan kirkon edessä.

HEINÄKUU

Heinäkuun ensimmäinen kierros on Viialan hautausmaalla tiistaina 16.7. klo 18, oppaina Annukka Kallioinen ja Hillevi Peltola. Kierroksella kuullaan sota-ajan muistomerkeistä ja paikallisista vaikuttajista. Kokoontuminen on Viialan kirkon edessä.

Maanantaina 22.7. klo 18 tutustutaan Akaan vanhaan hautausmaahan, joka sijaitsee aivan Toijalan taajaman keskustassa Valtatien varrella. Oppaana on Pekka Ahlfors, joka kertoo alueelle haudatuista vainajista. Tällöin on mahdollisuus kurkistaa myös 1500-luvulta peräisin olevaan vanhaan kivisakastiin, joka on seutukunnan vanhimpia rakennuksia.

ELOKUU

Elokuun kierrokset käynnistyvät Viialan hautausmaalta tiistaina 13.8. klo 18. Hele ja Heikki Ali-Löytty ovat kertomassa kristillisistä symboleista haudoilla. Kokoontuminen tapahtuu Viialan kirkon edessä.

Keskiviikkona 14.8. Mari Pakkanen kertoo Akaan hautausmaalle haudatuista lähetystyön vastuunkantajista. Kierros alkaa klo 16:30, ja kokoontuminen on siunauskappelin yläparkissa, Jussintie 8. 

Kierroksen päätteeksi on mahdollisuus käydä katsomassa myös uutta muistolehtoa, jota rakennetaan tänä kesänä hautausmaalle. Klo 18 ilta jatkuu Marttojen runo- ja musiikki-illan merkeissä vanhassa siunauskappelissa.

Kylmäkosken opastettu kierros toteutuu tiistaina 27.8. klo 18, jolloin tutustutaan hautausmaahan ja hautoihin Juha Kososen johdolla.

6.6.2024 14.42