Lähetysseuran asiantuntija kartoittamaan humanitaarisen avun tarpeita Ukrainaan

SLS 7.6.2022

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan on aiheuttanut valtavan humanitaarisen kriisin ja pakolaistulvan Euroopassa. Lähetysseura on tukenut työtä pakolaisten parissa luterilaisten kirkkojen kautta Ukrainan naapurimaissa, ja nyt työ on laajentumassa myös Ukrainan puolelle. Lähetysseura lähettää psykososiaalisen työn asiantuntija Timo Frilanderin kahden viikon kartoitusmatkalle Ukrainaan.

Suomen Lähetysseura on tehnyt uuden 75 000 euron avustuspäätöksen, jolla tuetaan työtä pakolaisten parissa Ukrainassa ja naapurimaissa paikallisten kirkkojen kautta. Työtä koordinoi Luterilainen maailmanliitto (LML). Avustuspäätös pitää sisällään myös työtä koordinoivan Sylvia Raulon ja nyt lähtevän Timo Frilanderin palkkaus- ja matkakulut.

”Kyseessä on kahden viikon tarvearviointimatka, jonka teen yhdessä Sylvian, Luterilaisen maailmanliiton työntekijöiden ja Ukrainan luterilaisen kirkon piispan kanssa. Sen aikana on tarkoitus kartoittaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien maansisäisten pakolaisten avuntarpeita, kumppaneita pitkäaikaista avustustyötä varten ja tavata sekä viranomaisia että muita avustustyötä tekeviä tahoja. Minulla on kokemusta humanitaarisesta työstä ja psykososiaalisesta tuesta muun muassa aiemmasta työstäni Lähetysseuran humanitaarisen avun koordinaattorina. Itä-Eurooppa on minulle myös tuttua aluetta aiemmasta elämästäni, Frilander kertoo.

Toukokuun puoleen väliin mennessä yli 13 miljoonaa ukrainalaista on jättänyt kotinsa. Noin 6,5 miljoonaa ihmistä on sijoittunut maan rajojen sisäpuolelle, ja loput ovat paenneet naapurimaihin ja muualle Eurooppaan.

Lähetysseura on aiemmin myöntänyt LML:n kautta paikallisten kirkkojen tekemään avustustyöhön 50 000 euroa. Se on käytetty hätäapuun lähinnä Puolassa ja Slovakiassa.

Silmälasipäinen mies seisoo ja nojaa tiiliseinään.
Psykososiaalisen tuen asiantuntija Timo Frilander. Kuva: Marjatta Kosonen