Haudan hallinta-aika

Hautausmaatoimisto

Jussintie 8, 37800 Akaa

040 587 3729

Haudan hallinta-ajan pidennykset

Uusi hauta lunastetaan 25 vuodeksi. Hinta määräytyy vainajan kotipaikkakunnan mukaan. Hallinta-aikaa pidennetään hautauksen yhteydessä siten, että haudan hallinta-aikaa on aina jäljellä 25 vuotta viimeisimmästä hautauksesta.

Hallinta-aikaa voidaan pidentää myös ilman hautausta, enintään 25 vuotta. Hinta määräytyy voimassaolevan hinnaston mukaisesti.

Hautaustoimilaki (1.1.2004) velvoittaa seurakuntia seuraamaan hallinta-aikoja.Aikaisemmin haudan on voinut lunastaa 30, 50 vuodeksi tai jopa ainaishaudaksi. Ainaishauta pysyy omaisten hallinnassa ilman uusia lunastusmaksuja niin kauan, kuin omaiset pitävät hautaa kunnossa. Muilla haudoilla hallinta-aikojen jatkaminen tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi.

Hallinta-ajan jatkamiseen ei tarvita erityistä hakemusta. Seurakunta voi tiedottaa päättyneestä hallinta-ajasta haudalle asennetulla tiedotteella, tai kirjeitse haltijalle jos osoitetiedot ovat seurakunnalla. Hallinta-ajan jatkaminen ei ole pakollista, haudasta voi halutessaan myös luopua. Tällöin hautaoikeuden haltijat allekirjoittavat haudan luovutuslomakkeen, jolla hauta ja mahdolisesti myös muistomerkki luovutetaan seurakunnalle.

Tavoitteena siisti, hyvin hoidettu hautausmaa. Seurakunnalle palautuu myös hautoja, jotka ovat kulttuurihistorialisesti merkittäviä, joko vainajan tai muistomerkin kautta. Nämä haudat säilytetään ja niiden kunnossapidosta voidaan huolehtia seurakunnan puolesta.