Kimmo Pohjosen Ultra Organin ainutlaatuinen Suomen ensi-ilta oli Akaan kirkossa

22.2.2018 15.51

Kimmo Phjonen Ultra Organ

Viialalaissyntyisen muusikko-säveltäjän Kimmo Pohjosen helmikuussa 2017 kantaesitetty Ultra Organ kuultiin ja nähtiin Akaan kirkossa torstaina 22. helmikuuta. Se oli Suomen ensi-iltaesitys, jota oli katsomassa pari sataa ihmistä. Teoksen osasäveltäjänä on toiminut Tuomas Norvio ja sovittajina Kimmo Pohjonen, Mikko Helenius ja Tuomas Norvio.

Sävellys on tämän päivän uutta musiikkia, ja sen kerronnassa harmonikka käy oman kamppailunsa kirkon virallisen soittimen, kirkkourkujen kanssa. Lopputulos onkin 2000-luvun elektronista urkuhaitarimusiikkia.

Pohjosen luoma urkuharmonikka on lajissaan ensimmäinen harmonikka, jolla soitetaan ainoastaan harmonikkaan ohjelmoituja urkujen äänikertoja. Urkujen soittajana toimi monipuolinen muusikko ja improvisoija, kirkkourkuri Mikko Helenius. Ultra Organ -teoksen sävelkielen toteuttivatkin siten kolme hyvin erilaista kirkkourkuihin liittyvää muusikkoa: Kimmo Pohjonen harmonikkaurku ja laulu, Mikko Helenius kirkkourut ja laulu, Tuomas Norvio urkusamplerytmit.

Ultra Organ jatkaa Viialasta kotoisin olevan Kimmo Pohjosen ja Akaan elävän musiikin yhdistys Almun vuosia jatkunutta hedelmällistä yhteistyötä. Pohjonen on esiintynyt eri kokoonpanoilla myös Akaa Jazzissa ja Vasenkätisten Vestivaalilla sekä vieraillut hänestä kertovan Soundbreaker-dokumenttielokuvan esityksessä Toijalan Kinossa.
Akaan jälkeen Ultra Organ jatkaa 24.2. Hampuriin lopuunmyytyyn Elbhilharmonien saliin.

Kuvat: Jaana Viitakangas-Klemola

« Uutislistaukseen